Waarom kan het dragen voor ouder en baby goed en aangenaam zijn?

Dragen is goed voor de hechting tussen ouder en baby.

Baby’s worden de eerste 9 maanden comfortabel en warm in de buik van de moeder gedragen. Daarna komen ze in een voor hen killere wereld terecht. Baby’s worden vrijwel altijd weer rustig als ze lekker tegen papa of mamma liggen. De geur van papa en mama herkennen ze snel en van geluiden als de hartslag krijgen ze een vertrouwd gevoel. Maar de hele dag met een baby op je arm of naast elkaar liggen kost veel tijd en energie, daarnaast bent u beperkt in uw handelen. De oplossing is het dragen van uw kind in een draagdoek of draagzak. Uw baby is vertrouwd dichtbij en u heeft bewegingsvrijheid.


Redenen met medische achtergrond.

Bij reflux is het rechtop dragen voor de baby fijn. Doordat de houding anders is komt de maaginhoud minder snel omhoog en heeft de baby er minder last. Tijdens het dragen wordt de baby constant bewogen en gemasseerd. Dit heeft een positieve invloed op het voorkomen en verminderen van darmkrampjes. Als je de baby ergonomisch draagt en niet in een bungelende positie komt dit ten goede aan de stand en ontwikkeling van met name de heupen.


Ergonomie van het dragen.

Een goede draagdoek of drager geeft ondersteuning aan het kind. De baby zit dan in een M-houding, in deze houding zit het achterwerk lager dan de knietjes en de beentjes worden iets gespreid. De baby wordt dan van knieholte tot knieholte een goede ondersteuning geboden. Deze stand heeft een positieve uitwerking op de heupen. Door de bewegingen tijdens het dragen wordt de heupkom mooi rond gevormd zonder dat er grote krachten op worden uitgeoefend. Baby’s hebben vanaf de geboorte een bolle rug. Bij het dragen in een m-houding blijft deze houding in stand. Door de ontwikkeling van de baby zal dit geleidelijk veranderen en worden ze niet meteen in een andere houding gedwongen. Bij het dragen in een draagdoek is er nog veel meer variatie mogelijk in ondersteuning van het lichaam of hoofdje, bepaalde knopen kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met een nekrol. Dus geen bungelende baby maar een goede ergonomisch ondersteunde houding.


Ontwikkeling van de baby.

De ontwikkeling van de baby in het algemeen wordt ook gestimuleerd. Tijdens het slapen in de draagdoek of drager is er de vertrouwde en rustgevende omgeving door de voelbare aanwezigheid van papa of mama. Als de baby wakker is kan er mee worden gekeken met de handelingen die papa of mama uitvoeren en daarom in een veilige omgeving wennen aan geluiden en indrukken van buitenaf. U heeft ook altijd zicht op uw baby en kan de reactie en ontwikkelingen op de voet volgen.


Ten slotte. Het scheelt in oppas, het kind is bij u altijd in een vertrouwde omgeving terwijl u de meeste handelingen die u gewend was te doen kan blijven uitvoeren.


Kort samengevat is het ergonomisch dragen van uw baby een stimulans voor beiden. Wilt u een deskundig advies met alle voordelen maar ook aandachtspunten dan hoop ik dat u vrijblijvend contact met mij op neemt.